Într-o lume în continuă schimbare, unde tehnologia avansează exponențial și provocările complexe necesită soluții inovatoare, importanța disciplinelor reale devine mai pregnantă ca niciodată. Inițiativa unei „Decade a Disciplinelor Reale” în școli nu este doar o sugestie, ci o necesitate strategică pentru a modela viitorii cetățeni, inovatori și lideri.
Astfel, în perioada 14.03 – 28.03.2025, cu extindere până la data de 07 aprilie 2025 în liceu, s – au desfășurat activități în cadrul Decadei disciplinelor reale, cu genericul: „Creativitate, entuziasm, talent”, care au fost axate pe competenţe ce asigură formarea la elevi a unui sistem de competenţe funcţionale, necesare pentru adaptarea la cerinţele societăţii contemporane.
Activitățile desfășurate, cu implicarea elevilor, au fost:
1. 14.03.2025 – Expoziție – panou: „Ziua Internațională a matematicii”, organizată de elevii clasei a VII-a C, ghidați de dirigintă, Ciorici – Poșcai Elena. În aceeași zi elevii din clasa a XI-a „B”, participă la Conferința Științifico- practică: „Cercetători în devenire”, ediția a VIII-a, organizată de IP Liceul „Gheorghe Asachi”, or. Chișinău. Elevii: Tonu Iuliana și Petrea Ion, au obținut Premiul Mare, profesor coordonator – Galescu Valentina;
2. La data 16.03.2025 – Concurs Internațional: „Zircon”, organizată de Universitatea Tehnică din Iași, la care au participat elevii din clasa a XI-a „B”: Cujba Diana, Tonu Iuliana și Gușan Lucian. Elevii, au obținut: Premiile: II, III și Mențiune, la disciplinile: Chimie, Biologie, Fizică, profesori coordonatori: Galescu Valentina, Niculai Iulia și Mîrzenco Ana;
3. La data 16.03.2025 – s-a desfășurat Semifinala concursului „Tekwill Junior Ambassadors” la categoriile Proiectare și Dezvoltare Web și Design Grafic, organizat de Tekwill în parteneriat cu MECC al RM. Elevii din clasa a IX-a „B”, Țurcanu Bogdan și Aftene Sabina, la categoria: Proiectare și dezvoltare WEB, au obținut – Premiul Mare. Elevii: Cernat Dimitria și Luncașu Iana, la aceeași categorie, au obținut: Locul I, profesor coordonator – Jelezoglo Viorica.
4. Elevii din clasa a XII-a „A”: Dan Loghin și Teodora Mîrza, la aceeași categorie Proiectare și dezvoltare WEB, treapta liceală, au obținut – Premiul Mare, profesor coordonator – Ionaș Ludmila.
5. La data 16.03.2025, echipa de robotică, constituită din elevii claselor a IX- și a XI-a au participat la Concursul: FIRST LEGO League Challenge, Finala, organizată de Clasa Viitorului.
6. La data de 17.03.2025, în sala de festivități, s-a desfășurat activitatea organizată de Orange Moldova, cu genericul: Orange, Ne pasă!
7. La data de 19.03.2025 a fost realizată o lecție publică la chimie, cu elevii clasei a X-a „C”, subiectul lecției: Substanțele simple nemetale: structura, proprietățile fizice și chimice, utilizarea. Obținerea nemetalelor, profesor – Galescu Valentina. În aceeași zi, în cabinetul de chimie s-a desfășurat activitatea extracurriculară: „Chimia în versuri, experimente, zicători”, prezentată de elevii clasei a XI- a „A”: Niculcea Anna și Scorțescu Marius, coordonați de profesoara Gîncota Maria. În activitate au fost implicați elevii claselor a VIII-a.
În perioada 16-20 martie 2025, elevii clasei a VI-a „C”, s-au implicat activ în cadrul Concursului internațional „APA ESTE VIAȚĂ” ediția II, implementat de către AO Inovație în Educație de Performanță și au obținut rezultate frumoase: Locul II – Moldovan Amelia, Mențiune – Levco Bianca și Elisa Ignat, un grup de elevi, au obținut Diplome de participare, profesor coordonator – Donică Natalia.
În perioada 21-24 martie 2025, s-a desfășurat Olimpiada republicană la Biologie, în cadrul Universității de Stat din Moldova. La concurs au participat elevele clasei a XI-a „A” și a XII-a „A”, Niculai Gabriela și Burlac Ana, ghidate de profesoara, Niculai Iulia.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual la data de 22 martie, cu această ocazie, elevii clasei a VI-a „C”, ghidați de dirigintă, Donică Natalia au organizat o expoziție – panou, celebrând cea mai prețioasă resursă a planetei: APA.
La data 25.03.2025, Expoziție: „Utilizarea elementelor de matematică” cu prezentarea machetelor: „Casa visurilor mele”, elaborate de elevii claselor a IX-a „A” și XII-a „C”, profesor coordonator – Jelezoglo Viorica.
În cadrul orelor de matematică au fost prezentate proiectele: „Reparație în locuința mea”. Proiectele au fost realizate de elevii claselor: a IX-a „C”, IX-a „E” și X-a „C”, profesor coordonator – Ciorici – Poșcai Elena.
1. 25.03.2025, Expoziție- gazete de perete cu genericul: „Surse regenerabile de curent electric”, elaborate de elevii clasei a XI-a „C”, profesor coordonator – Budăianu Natalia.
2. 25.03.2025, Ziua ușilor deschise în cabinetul de informatică, elevii din echipa de robotică, au prezentat colegilor din clasele primare, cum funcționează un robot.
3. 27.03.2025, Participarea elevilor din liceu la Concurs internațional de matematică aplicată: „Cangurul matematic”, responsabili: profesorii de matematică.
4. 28.03.2025, Expoziție de gazete de perete: „Matematica în jurul nostru”. Gazetele au fost elaborate de elevii claselor gimnaziale și liceale, ghidați de doamnele profesoare: Busuioc Tatiana, Buga Valentina și Moisei Tatiana.
În peroiada 01 februarie 2025 – 30 martie 2025, elevii clasei a VIII-a „A”, au participat la Expoziția – Concurs de fotografii, Eco Natura”, Organizatorii concursului sunt cercetătorii științifici și membrii Asociaţiei Obștești Inovație în Educație de Performanță, Republica Moldova.
La data de 05 aprilie 2025, elevul clasei a XI-a „B”, a participat la Universiadă, organizată de Universitatea Tehnică din Moldova, obținând Locul II, profesor coordonator – Ionaș Ludmila.
La data de 06 aprilie 2025, s-a desfășurat Olimpiada raională la Științe. Elevul clasei a VIII-a „A”, Popescu Vasile, a obținut Locul II, profesori coordonatori: Gîncota Maria, Mîrzenco Ana și Donică Natalia.
La data de 07 aprilie, în cadrul orei de Fizică, elevii clasei a VIII-a „A”, au prezentat proiectele: „Circuitele electrice și aplicațiile lor”, profesor coordonator – Mîrzenco Ana.
O activitate cu un impact semnificativ pentru tineri: „Alege VIAȚA, spune NU fumatului!”, a fost realizată la data de 07 aprilie 2025, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, planificată de doamnele profesore de biologie: Niculai Iulia, Donică Natalia și prezentată de elevele clasei a XI-a „A”: Niculai Gabriela, Sănduță Lavinia și Bugai Dorina, dar și un grup de elevi din clasa a VIII-a „D”.
Aceste activități aduc informații esențiale despre riscurile fumatului, bolile asociate (cancer pulmonar, boli cardiovasculare, efectele asupra diferitelor organe și sistemele corpului, precum și impactul fumatului pasiv.
O „Decadă a Disciplinelor Reale” în școală nu este un lux, ci o investiție strategică în viitor. Prin transformarea modului în care predăm și percepem aceste discipline, putem cultiva o generație de tineri cu o gândire logică puternică, cu spirit de explorare și inovație, pregătiți să facă față provocărilor complexe ale secolului XXI și să contribuie la o lume mai bună. Este timpul să acordăm disciplinelor reale locul central pe care îl merită în educația tinerilor generații.
Mulțumim mult cadrelor didactice și elevilor, pentru implicarea activă în cadrul Decadei disciplinelor reale.