Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 026822437

Educație incluzivă

323571922_885837022447819_7641160595688638973_n

În context național, educația incluzivă a fost definită pentru prima dată în Programul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020, care stipulează că EI este o abordare și un proces continuu de dezvoltare a politicilor și practicilor educaționale, orientate spre asigurarea oportunităților și șanselor egale pentru persoanele excluse/marinalizate de a beneficia de drepturile fundamentale ale omului la dezvoltare și educație, în condițiile diversității umane.

Aproximativ aceeaș difiniție este dată și în Codul Educației în care EI este definită drept proces educațional care răspunde diversității copiilor și cerințelor individuale de dezvoltare și oferă oportunități și șanseegale de a beneficia de drepturile fundamentale ale omului la dezvoltare și educație de caliate în medii comune de învățare.

Screenshot 2023-01-23 200601

LT „Petre Ștefănucă” or. Ialoveni prezintă un model de instituție incluzivă cu extindere a scopului și rolului școlii obișnuite, care își asumă responsabilitatea de noi provocări în fața unei mai mari diversități de copii. Educația incluzivă presupune că învățământul, în calitate de prestator de servicii urmează să se adapteze cerințelor copiilor și că toți copiii trebuie să învețe împreună, atunci când este posibil, indiferent de dificultățile ce le întâmpină aceștia, de difirențele dintre ei. Învățământul trebuie să fie structurat pe nevoile individuale, având la bază interesul superior al copilului.

111

Organizarea și desfășurarea procesului educațional pentru copiii cu CES are la bază următoarele principii:

  • principiul drepturilor egale în educație;
  • principiul interesului superior al copilului;
  • principiul egalizării șanselor;
  • principiul nondiscriminării, toleranței și valorificării tuturor difirențelor;
  • principiul flexibilității curriculare;
  • principiul asigurării serviciilor de sprijin;
  • principiul flexibilității în activitatea didactică;
  • principiul cooperării și parteneriatului social.

Transpuse în practica educațională, principiile EI se complementează cu următoarele:

  1. Educația este universală. Toți copiii învață într-un mediu comun, incluziv, alături de semenii lor.
  2. Educația este individualizată. Performanța fiecărui copil depinde de gradul în care procesul de predare și învățare se bazează pe potențialul și interesele lui, valorifică forțele copilului și răspunde necesităților lui.
  3. Educația este flexibilă. Procesul de predare și învățare este organizat și furnizat în așa fel încât este receptiv la schimbare și se adaptează continuu necesităților celor ce învață.

122