La 29.02.2024, în liceu a fost organizat atelierul teoretico-practic „Adolescența și cum o înțelegem”, o activitate comună în cadrul Comisiilor metodice Învățământ primar și Educație incluzivă. A moderat evenimentul psihologul școlar Diana Meleca, șef STAP Ialoveni. Participanții au lucrat în grupuri: au identificat particularitățile de vârstă ale adolescenților (biologice, psihologice, sociale) și necesitățile lor ( fiziologice, emoționale și sociale), au descoperit caracteristicile psihopedagogice ale adolescenței care pot acționa ca un factor de risc pentru formarea unui comportament deviant: dorința de a opune rezistență, încăpățânare, protest, imaturitatea convingerilor morale; răspuns dureros la modificările legate de vârstă; criza de identitate; de personalizare și de realizare în percepția de sine și a lumii din jur; etc.
Ca principale forme de manifestare a devianţei şcolare cel mai frecvent întâlnite la adolescenți au fost identificate: minciuna, violenţele verbale şi fizice, egoismul, lenea, inconsecvenţa comportamentală, copiatul, fumatul ostentativ, fuga de la şcoală, absenteismul, abandonul şcolar, vandalismul, conduitele violente, diferite atitudini nonconformist, etc. La finalul atelierului participanții au menționat: cunoașterea din perspectivă psihologică a caracteristicilor comportamentului deviant facilitează găsirea soluțiilor adecvate de ameliorare a acestuia.
Mulțumim STAP Ialoveni pentru contribuție. Suntem deschiși pentru o colaborare ulterioară în rezolvarea de cazuri concrete.