În 26 februarie curent, a avut loc lansarea ediției regionale a Raportului Global de Monitorizare a Educației (GEM) 2025, UNESCO, pentru țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală, cu genericul „Leadership pentru incluziune” – https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000392573. Conform expertizei organizațiilor partenere și a contribuitorilor, Raportul oferă o analiză comparativă a practicilor de conducere pentru educația incluzivă, pe baza informațiilor colectate în sistemele educaționale, inclusiv a opt studii aprofundate de țară (Albania, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Polonia, Slovenia), precum și recomandări bazate pe dovezi pentru guverne și alte părți interesate din domeniul educației, pentru a consolida incluziunea și implementarea ODD 4 – Educație de calitate, în politicile din întreaga regiune.
Republica Moldova a fost reprezentată în proiectul dat de o echipă de cercetători de la CE PRO DIDACTICA, ca membră a Rețelei Centrelor de Politici Educaționale (NEPC) – https://edupolicy.net/. În panelul de discuții au participat:
- Stefania Geannini – Asistenta Directorului General pentru Educație, UNESCO;
- Lana Jurko, Directoarea executivă NEPC (Rețeaua Centrelor de Politici Educaționale);
- Manos Antoninis, Directorul Raportului GEM, UNESCO;
- Marie-Ann Persoons – Președinta Comitetului coordonator pentru Educație, Consiliul Europei;
- Vera Balan – directoarea LT „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, R. Moldova;
- Alvin Salimovscki – director de școală din Macedonia de Nord;
- Jasna Kovalevcic – Școala de Economie și Business de la Universitatea din Sarajevo (moderator).
În discursul său, Doamna director Vera Balan, care ne-a reprezentat țara la evenimentul de lansare, a vorbit despre experiența Liceului de peste 12 ani în incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale, inclusiv a copiilor cu dizabilități severe. În această perioadă, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” Ialoveni a demonstrat că Educația Incluzivă este posibilă și benefică pentru toți elevii, prin crearea unui mediu de învățare deschis, tolerant și accesibil. Iar calitatea incluziunii copiilor cu dizabilități severe rămâne a fi o responsabilitate asumată de întreaga comunitate școlară.
https://www.youtube.com/live/ryykvBkV77Y
Sumarul executiv al GEM și Raportul pentru Republica Moldova, traduse în limba română, vor fi lansate de către echipa CE PRO DIDACTICA, cu suportul UNESCO, la nivel național, la începutul lui aprilie curent, în cadrul unui eveniment special. Aducem mulțumiri echipei PRO DIDACTICA, în persoana Doamnei Goraș -Postică, pentru această oportunitate de a promova practicile incluzive la nivel internațional.